Skip to main content

Aandachtspunten

Het zal wel een eeuwig strijd zijn, je houdt van honden of je haat honden. Ook is er nog een groep mensen die honden wel leuk vindt, maar dan houd het op.
Wij willen graag bereiken, met hondenliefhebbers, dat hondenliefhebbers plezier beleven met het uitlaten van hun hond op een uitlaatplaats of in de natuur. Nog beter is het als de hondenhaters iets minder gaan haten.

Er zijn een aantal grote ergernissen:

  • Hondenpoep, met stip bovenaan.
  • Het lastig vallen van jouw hond door te blaffen, springen, mee rennen en bijten.
  • Jouw hond gaat achter vee of wild aan, of valt een andere hond aan.

1.  Aan hondenpoep kan je zelf wat doen. In steeds meer gemeenten is het verplicht (kijk bij de gemeentes van A tot Z voor jouw gemeente) om de hondenpoep op te ruimen. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden te koop in de dierenspeciaalzaak. Een aantal voorbeelden laten wij hier zien. Ruim het zoveel mogelijk op maar gooi het niet in de struiken van het plantsoen, want er zijn ook mensen die dit regelmatig schoon moeten maken, vies he. Ook is het niet handig om het in een beek, meertje of ander water te gooien. Dit zorgt er voor dat, als veel mensen dit doen, vissen en planten dood kunnen gaan door te veel voedingsstoffen.

2.  Eigenlijk moet je jouw hond onder controle hebben als hij los loopt. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Mensen die honden haten worden vaak toch door een hond benaderd, ze voelen dit aan. Meestal eindigt dit in een hoop gescheld over en weer, jammer want verder was het best een leuke dag. Bedenk altijd dat het terrein waar je loopt niet alleen van jou is. Er zijn plannen om in de toekomst met een deskundige cursussen te geven voor jouw hond in de vrije natuur. 

3.  
Dit geeft altijd een vervelende situatie, opgeschrikt vee, koeien die minder melk geven, schapen die worden dood gebeten, herten en reeën die worden opgejaagd, of een zwijn dat aan het rennen slaat, soms heb je pech en valt het aan, met alle gevolgen van dien. Als je jouw hond niet goed onder controle hebt kun je er beter voor kiezen een plaats te zoeken waar deze problemen zich minder voor doen. Een andere hond aanvallen is zeker niet de bedoeling. Er zijn in Nederland veel groepen mensen die met hun hond in een groep uit wandelen gaan in de natuur. Het is gezellig in een groep, je leert eventueel nieuwe gebieden kennen en je kunt bijna niet meer verdwalen. Ook geeft het een gevoel van veiligheid. 
We willen graag actief betrokken worden bij nieuwe initiatieven voor hondenuitlaatplaatsen, meehelpen plannen te maken of eventueel het onderhoud van een terrein te gaan doen. Alles voor het goede doel om zoveel mogelijk goede uitlaatplaatsen te krijgen waar iedereen zich thuis voelt. Ook gaan we op zoek naar plaatsen waar jouw hond mag zwemmen. Indien je een plek weet en het wilt delen, meld het ons.